İstanbul İçin Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım

Adem/ Haziran 1, 2020/ Coğrafya/ 2 Yorumlar

İstanbul İçin Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım

İETT 2019 Yolcu Sayısı İstatistikleri

İETT İstanbul 2019 Yolcu Sayısı İstatistikleri

      istanbul birden fazla ulaşım sisteminin bir araya geldiği karmaşık ve iç içe geçmiş bir ağ yapısından meydana gelmektedir. Bu ulaşım sistemlerindeki ağ yapılarının temellerini sırasıyla otobüs, metrobüs, minibüs ve dolmuş gibi temel ulaşım araçlarının oluşturduğu ve 2019 yılı için %77,1’lik paya sahip olan karayolu; metro, tramvay ve fünikülerin oluşturduğu ve 2019 yılı için günlük yolcu sayısında %18,6 paya sahip olan raylı sistemler ile son olarak vapur ve özel tekne/motorların oluşturduğu, günlük yolcu sayısında %4,3’lük paya sahip olan denizyolu oluşturmaktadır.

      İETT (İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Müdürlüğü) ve bir iştirak şirketi olan İstanbul Otobüs A.Ş toplu taşımada büyük oranda otobüs hizmetlerini üstlenmektedir. Bunun yanında ise hava taksi, turistik şehir turu otobüs servisi, personel taşıma servisleri, deniz otobüsleri limanları ve havalimanlarından ana bağlantı noktalarına otobüs servisleri, araba kiralama servisleri ve taksi hizmetleri için çağrı merkezi hizmeti vermektedir. İstanbul’un Metrosu ve bir iştirak şirketi olan Metro İstanbul A.Ş. ile İstanbul’daki metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatları işletilmektedir. TUHIM (İstanbul Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü) ise kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen fayton taşımacılığı, 2017’de faaliyete giren iTaksi hizmeti ile taksi taşımacılığı, taksi dolmuş taşımacılığı, servis taşımacılığı, filo taşımacılığı ve karayolu yük taşımacılığı gibi her türlü toplu taşıma araçları ile özellikle minibüs ve taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını, durak yerlerini belirlemekte ve denetlemekte, bu araçlara çalışma ruhsatı ve güzergâh kullanım izin belgesi vermektedir. Toplu ulaşım sistemleri arasında hat planlaması, hat optimizasyonu yapmaktadır. TUHIM en son ulaşım raporunu 2017’de yayınlamış olup İstanbul’a ait mevcut durum ve ileriye dönük faaliyet rapor ve planları yayınlanan bu raporla sınırlı kalmıştır. Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştirak şirketi olan Şehir Hatları A.Ş ise 50 iskele ve 2100 yolcu kapasitesine kadar ulaşan vapurların da bulunduğu 28 vapurla hizmet vermektedir.

      BELBİM A.Ş. (Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.) İstanbul’un mevcut ulaşım sisteminde kullanılan ve bir elektronik kart olan “İstanbul Kart”, hem toplu taşımanın ücretlendirilmesinde hem de diğer belediye hizmetleri ile halkın günlük yaşamında ihtiyaç duyacağı alanlarda ödeme aracı olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda 24.03.2020’de yayınlanan BELBİM 2019 faaliyet raporuna göre 18 milyon aktif İstanbul Kart bulunmakta, ortalama 6 milyonun üzerinde günlük geçiş ve ortalama 8 milyon günlük işlem yapılmaktadır. Bunun dışında ise 18.000 terminal, 1.226 Biletmatik ve 4.567 Temsilci Dolum Noktası ile toplam 5.793 Dolum Noktası, 34 üye işyeri, 14 İstanbul Kart Başvuru Merkezi ile hizmet vermektedir. Toplu ulaşımda 6.387 Otobüs, 69 İskele, 1 Füniküler, 97 Metro İstasyonu, 53 Tramvay İstasyonu, tüm Havaist Otobüsleri, 44 Metrobüs İstasyonu ve 2 Teleferik İstasyonunda hizmet verilmektedir. Toplu ulaşım dışında ise 443 İspark Otoparkı, 224 BELTUR Cafe/Büfe, 492 Migros Mağazası, 674 İsper A.Ş. Plaj ve WC Noktası, BNB Bisiklet, 24 Hamidiye Otomatları, 5.865 iTaksi ve 17 İBB Sosyal Tesisinde hizmet vermeyi sürdürmektedir.

      BELBİM A.Ş.’ye ait güncel bilgiler aşağıdaki gibi olup 2018 yılında vergi öncesi kâr 78.927.057 TL (Vergiler hariç dönem kârı: 53.919.824 TL) iken 2019 yılında vergi öncesi kâr 67.875.518(Vergiler hariç dönem kârı: 62.454.176) olmuştur.

BELBİM İstanbul Ulaşım Toplu Taşıma İstatistikleri

Kaynak: BELBİM 2019 Faaliyet Raporu

Tech İstanbul Yorumlari

Tech İstanbul

      Daha önce TUHIM (İstanbul Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü)’den bahsetmiştik. TUHIM İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, ulaşım ana planına bağlı, toplu ulaşım ve taşıma hizmetlerini, ilgili birimlerle koordineli olarak yürütmekte ve bu amaçla gerekli tesisleri kurma, kurdurma, işletme veya işlettirme hizmetlerini planlamakta, bununla birlikte ulaşım sistem ve araçlarına ilişkin gerekli denetlemeler, ruhsatlandırmalar ve belgelendirmeleri yapmaktan sorumludur. TUHIM dışında İstanbul için amaç, çözüm ve sürdürülebilir ulaşım ihtiyaçlarının tespiti için kurulan önemli platform ise Tech İstanbul’dur. Tech İstanbul platformunun temel amacı Ulaşım, çevre ve enerji sorunlarına çözüm üretebilen girişimlerin sağlanmasını desteklemektir. Platformun konularından üzerinde durulan ilk ve en önemli sorunu ulaşım oluşturmaktadır. İBB ve Young Guru Academy (YGA) ortaklığında geliştirilen platformun açıklamalarına göre; İstanbul’da milyonlarca kişi her gün yolculuk yapıyor ve belediye tarafından toplu ulaşım araçları ile karşılanan yolculukların oranı %30. Tercih sebebinin düşüklüğünün nedeni olarak ise İstanbulluların toplu taşımayı daha az konforlu ve güvenli olarak görmeleri olarak gösteriyor. Tech İstanbul dışında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kurulan İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. (İSBAK) ise faaliyet alanlarını daha çok “Akıllı Şehir Teknoloji ve Uygulamaları”, “Akıllı Ulaşım Sistemleri” ve “Ulaşım Planlama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri” üzerine yoğunlaşmakta ve İstanbul için “Akıllı Ulaşım Çözümleri” geliştirmektedir. Bunların başında IoT Taksi Modülü Projesi kapsamında geliştirilen akıllı taksi şapkaları gelmektedir ve İstanbul’da aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda İBB’ye ait “İBB Cep Trafik”, “İBB Yol Gösteren” ve “İBB Yoğunluk Haritası” mobil uygulamaları ve tüm “Toplu Ulaşım Bilgilendirme Sistemleri” gibi tüm ulaşım denetleme, kontrol, ölçüm ve sinyalizasyon sistemi teknolojilerine ilişkin uygulamalar İSBAK tarafından üretilmekte ve geliştirilmektedir.

      İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ)’nin yayınladığı 2018 ve 2019 yıllarında yayınlanan raporlara göre İstanbul genelinde tünel açma faaliyetleri sırasında oluşan çamurların taşıma, depolama, susuzlaştırma alternatiflerinin incelenmesi ve maliyetlerine ilişkin çalışmaların yapıldığı belirtilmiştir. Yani tünel açmada açığa çıkan ve kullanılan makinelerin yaydığı kimyasallara da bağlı olarak ortaya çıkan atık çamurun toplanması, susuzlaştırıp kurutularak incelenmesi bile büyük bir problem haline gelmiştir. İstanbul’da oluşan çamurların büyük bir kısmı İstanbul’un Şile İlçesinde bulunan “Kömürcüoda Düzenli Depolama Sahası”na gönderilerek bertaraf edilmektedir. Yani İstanbul gibi bir şehir tünel açma ve yeraltı çalışmalarının yapılması sonucu açığa çıkan atıkların geri dönüşümü sorununa da çözüm aramaktadır.

İstanbul Yerleşim Yoğunluğu Haritası

Kaynak: USGS EarthExplorer, Landsat 8 OLI/TIRS C1 Level 1, 12 Nisan Hava Görüntüleri kullanarak hazırlanmıştır.

      İstanbul Otopark İşletmeleri Tic. A.Ş. (İSPARK)’ın yayınladığı, 2019 yılına ait “Sayılarla İspark” istatistiklerine göre 606 noktada 95 bin araç kapasiteli otopark bulunmakta ve 40 noktada “Park Et Devam Et (P+R)” olarak isimlendirilen, 14 bin araç kapasiteli ve yılda 3,5 milyon kişiye hizmet veren otopark bulunmaktadır. Park Et Devam Et sisteminin amacı toplu taşımayı teşvik, zararlı egzoz emisyonlarının azaltılması, daha az yol işgali, daha az yakıt tüketimi, trafik stresinin azaltılması ve zaman kazanımı gibi faydalar gözetilmektedir. Ancak 30 Mayıs 2016 tarihli İSPARK haberine göre Park Et Devam Et hizmeti 50 noktada 15 bin araç kapasitesi ile yılda 5 milyon araç yararlanırken 2019 yılı güncel istatistiklerine göre araç kapasitesi 2016 yılına göre yıllık hizmet alan araç sayısı 3,5 milyona düştüğü görülmektedir. 2019 yılı verileri göz önüne alındığında günde yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda araç kuyruğu trafikten çekiliyor. Bu rakam bir yılda bu otoparkları kullanan sürücüler dikkate alındığında yaklaşık 50 bin kilometre uzunluğunda araç kuyruğunun oluşmasının da önüne geçildiğini gösteriyor.

      Earth Explorer’dan elde edilen görüntüler Erdas Imagine üzerinde farklı renk katmanlarında görüntülenerek yerleşim yerlerinin gri renk ile gözükecek şekilde ön plana çıkması sağlanmıştır. Pembe/Kırmızı alanlar daha çok yeşil alanları, koyu lacivert renkli alanlar sulak alanları, gri renkler ise yerleşim alanları ile çıplak araziyi ön plana çıkarmaktadır. İstanbul için yerleşim yerleri dikkate alındığı zaman nüfusun ve yerleşim alanlarının şehrin güneyinde yoğun olduğu görülmektedir. Şehrin kuzeyine yapılan Yeni İstanbul Havalimanı büyüklüğü ile dikkat çekmektedir. 

      Yerleşim alanlarının İstanbul’un güneyinde biriktiğini dikkate alırsak şehrin kuzeye doğru planlı bir şekilde genişlemesi, güney bölgesinde ise eski İstanbul tarihi dokusu korunarak gerekli yerlerin geri dönüşüm kapsamına alınması ve yerleşime açılmayarak bu alanların yeşil alanlara dönüştürülmesi, doğal ve şehirsel yaşamın korunduğu bir sürdürülebilir yaşam oluşturulması ve bunun korunması gerekmektedir. Aslında bakacak olursak Yeni İstanbul Havaalanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün şehrin kuzeyine yapılması bu anlamda bir başlangıç olmuştur. Şehrin kuzeye planlı bir şekilde genişlemesini sağlamak için öncelikli olarak ulaşım ağlarının planlı bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. Yani ulaşım ağı şehrin dokusuna göre plansız bir şekilde oluşturulmamalı, öncelikli olarak ulaşım ağı bölgeye planlı bir şekilde yapılmalıdır. Şehrin dokusu da bu ulaşım ağı doğrultusunda planlı olarak gelişecektir. İstanbul’da bu anlamda günümüzde ulaşım sistemlerinin ağları oluşturulurken yerleşim yerlerinin dikkate alındığı ve buna bağlı olarak birbirine geçmiş karmaşık bir ağ yapısından meydana gelen ve içerisinde birden fazla aktarma noktasının bulunduğu, düzensiz kentleşmeye de bağlı olarak şehirde düzensiz bir ağ yapısının ortaya çıkmasına neden olduğu görülmektedir. Kısaca söylemek gerekirse düzensiz kentleşmenin görüldüğü İstanbul’da yerleşimler ulaşım ağlarına göre şekillenmeli iken ulaşım ağları yerleşim yerlerine göre şekillenmektedir. Bu nedenle sistematik bir ulaşım ağı görmek mümkün olmamakta, ulaşım ağları karmaşık ve iç içe geçmiş bir yapıda oluşmaktadır.

tomtom.com Şehirler Arası Trafik Yoğunluğu Sıralaması

57 Ülke ve 416 farklı şehirden veri toplayan tomtom.com’un verilerine göre şehirler arasında İstanbul 2018 yılana göre ortalama %2 trafik artışıyla 2019 yılında 9. sırada yer almaktadır.

      İstanbul’da ulaşım ağları yapılırken toplu taşımayı kullanan nüfus ile özel ulaşım aracı kullanan nüfus aynı anda memnun tutulmaya çalışılmakta ve gerek ulaşım politikaları gerekse ulaşım projeleri bu yönde gelişme göstermektedir. Politikalar bir yandan özel ulaşımı teşvik etmeye çalışmakta ve bunu yaparken diğer yandan ise toplu taşıma kullanan kesime de aynı anda hitap etmeye çalışmaktadır. İstanbul gibi bir şehirde toplu taşıma sistemleri geliştirilirken özel araç kullanımını teşvik edici “Avrasya Tüneli” ve “Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli” gibi büyük projeler faaliyete geçirilmektedir. Dünyada denizaltından geçen ilk iki katlı karayolu tüneli olan Avrasya Tüneli 22 Aralık 2016 yılında açılmış olup gidiş ve geliş olmak üzere ikişer şerit yoldan oluşmaktadır. 2020 yılında açılması planlanan Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli ise sadece orta katından raylı ulaşım sistemi geçecek şekilde toplu taşımaya teşvik edici hale getirilmiştir. Marmaray dışında bu gibi projelerin İstanbul için daha çok özel araçları teşvik edici hale getirdiği görülmektedir. Projeler yapılıyor, özel ulaşım rahatlıyor, özel ulaşıma olan talep de aynı zamanda artış gösteriyor, buna bağlı olarak trafik artıyor ve tekrar yeni bir proje ihtiyacı ortaya çıkıyor. İstanbul gibi bir şehir için sürekli nüfus çeken, düzensiz kentleşmenin görüldüğü ve kentin sadece bir bölgede yoğunlaştığı dikkate alınırsa ileriye dönük sürdürülebilir olmayan her projenin sadece bir domino etkisi oluşturmakla kalacağı görülmektedir.

İstanbul Ortalama Trafik Yoğunluğu

İBB Trafik Analizi, 2019 yılı saat 16:00-20:00 arası dikkate alınarak yıllık bazda hazırlanmıştır.

İstanbul Kayıtlı Motorlu Araç Sayısı

Kaynak: TÜİK, İllere göre motorlu kara taşıtları sayısı verileri birleştirilerek hazırlanmıştır.

tomtom.com 17-23 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki haftalık trafik istatistikleri

Kaynak: Trafik veri sağlayıcısı tomtom.com (17-23 Mayıs 2020)

tomtom.com 2019 İstanbul Haftalık Trafik Yoğunluğu İstatistikleri

Kaynak: Trafik veri sağlayıcısı tomtom.com (2019 yılı haftalık ortalama trafik yoğunluğu)


      Trafik veri sağlayıcısı tomtom.com’a ait 17-23 Mayıs tarihlerine ait haftalık veriler incelendiğinde ve 2019 yılı ile karşılaştırıldığında trafik yoğunluğunun 2020 yılı için düşük olduğu görülmektedir. Buna etken olan neden ise COVID-19 pandemi döneminde uygulanan sokağa çıkma kısıtlama ve yasaklarıdır. O nedenle 2019 yılı haftalık ortalama trafik yoğunluğu dikkate alınırsa trafik yoğunluğunun daha çok %50’lerin üzerinde olduğu görülmektedir.

Sürdürülebilir Ulaşım Hiyerarşisi

Sürdürülebilir Ulaşım Hiyerarşisi










      İstanbul gibi bir şehir için vizyon ve amaçlar sürdürülebilir kent içi ulaşım hiyerarşisi dikkate alınarak geleceğe yönelik olarak belirlenmelidir. Şehrin geleceği düşünülerek iklim değişikliği ve sera gazı etkisinin arttığı bu dönemde politikalar elektrikli araçları teşvik edici ve zorunlu hale getirici olmalıdır. Gelecekte bireysel araç kullanımı mı yoksa toplu taşıma mı artar sorusuna cevap verilebilir hale gelinmelidir. Toplu taşımanın yetersiz olduğu, istenilen zamanda ve kısa mesafede bile kullanılabilen özel otomobillerin kullanımı kısıtlanmalı, toplu taşıma alanlarına yakın otoparklar (P+R) arttırılmalıdır. Gerekirse kent merkezlerinde otoparklar kısıtlanmalı, park ücreti arttırılmalı, buradan elde edilen gelirler ise toplu taşımanın geliştirilmesinde kullanılmalı ve bu sayede özel araçlar daha caydırıcı hale getirilmelidir.

2019 Mecidiyeköy İstasyonu Ortalama hava kalitesi 86 gün orta 3 gün hassas

Hava Kalitesi İndeksi

2020 Mecidiyeköy İstasyonu Ortalama hava kalitesi 83 gün orta 2 gün hassas

      İBB Hava Kalitesi İzleme Merkezi, Mecidiyeköy İstasyonundan alınan 2019 ve 2020’ye ait, 21 Mayıs’a kadar olan veriler incelenmiş olup COVID-19 pandemi döneminde sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalarına rağmen 2019 yılında 86 gün orta 3 gün hassas olan hava kalitesinin 2020 yılında sadece 83 gün orta 2 gün hassas olduğu görülmüştür. (Hava kalitesi indeksine göre geçersiz ve iyi parametreleri dahil edilmemiştir.) Ulaşımın öncü amaçlarından birisi de çevre dostu, sürdürülebilir bir yaşamı sağlamaktır. Bunu sağlamanın yolu ise kirletici parametreleri minimuma indirecek ulaşım araçlarından yararlanmaktır. Yine burada da elektrikli araçların arttırılması ve zorunlu kılınması ile özel araçların azaltılmasına dair politikaların gerçekleştirilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

istanbulun raylı sistem hatları

Metro İstanbul, Raylı Sistemler Ağ Haritası

Metro İstanbul Raylı Sistemler Gelecek Vizyonu

Metro İstanbul, Raylı Sistemler Gelecek Vizyonu Ağ Haritası

Metro 2019 Yıllı Yıllık Toplam Yolcu Sayısı İstatistikleri

Metro İstanbul, Yıllık Toplam Yolcu Sayısı

      İstanbul için her geçen gün boş alanlar yerleşime açılmakta ve kısıtlı hale gelmekte, nüfus yoğunluğu şehrin belirli kesiminde artmakta, arazi kullanımına bağlı yeşil alanlar azalmakta, düzensiz kentleşme devam etmektedir. Bunları özet olarak dikkate alacak olursak İstanbul’un ihtiyacı olan çevreye daha az zarar veren ve alan kullanımını en aza indiren, şehrin tarihi dokusunu bozmayan, her yere tünel açmayı, yeraltı çalışması yapmayı gerektirmeyen ve bu tip yeraltı çalışmalarını yaparken çevreyi kirleten kimyasal atıklar meydana getirmeyen, yeraltını kazıp toprağı kaybetmemizi engelleyen, yeşil alanlara ve çevreye vereceği zararı minimuma indirecek, şehirde bulunan karmaşık ve iç içe geçmiş minibüs, okul servisleri, işçi servisleri, tramvay, metro ve metrobüs gibi diğer ulaşım ağlarıyla ve şehrin diğer bir sorunu olan yoğun trafiğiyle barışık, temiz enerji kullanan ve şehirle iç içe olacağı için ses kirliliği oluşturmayacak bir ulaşım sistemine ve planlı bir sürdürülebilir kent içi ulaşım ağına ihtiyaç vardır. Bu ulaşım sisteminin raylı sistem olduğu, ancak bu raylı sistemin tramvay veya metro değil monoray olduğu öngörülmektedir. Üstelik Metro İstanbul tarafından yayınlanan ve İstanbul’a ait 233,05 km’lik mevcut ulaşım ağının geleceği “İstanbul Raylı Sistemler Gelecek Vizyonu” adı altında yayınlanmış olup inşaatı planlanan 221,70 km olmak üzere toplam hedefin 1100 km’lik bir raylı sistem ağı olduğu öngörülmektedir. Ancak gelecek vizyona ait haritadan da görüleceği üzere raylı sistemlere ait ağlar birden fazla aktarma noktasından oluşmakta ve bu ağların oluşumu halen daha yerleşim yerleri ulaşım ağlarına göre gelişmesi gerektiği yerde yerleşim yerlerine bağlı olarak gelişmeyi sürdürdüğü görülmektedir. Bunun dışında ise yolcu sayılarında yıllık olarak yolcu sayısı artış göstermekte ve 15.519.267 nüfuslu(TÜİK 2019) olmanın yanı sıra turistik bir şehir de olan İstanbul, toplu taşıma ihtiyacının büyük bir kısmını raylı ulaşım sistemleri ile karşılamaya çalışmaktadır.

Liziba Istasyonu Chongqing China Monoray

Liziba İstasyonu, Chongqing, China

Monoray Istanbul      Raylı sistem olarak yaygın kullanılan tramvay, metro, hafif raylı sistemler (HSR), banliyö daha az kullanılan maglev sistemi (monoray tipi) ve yeni yaygınlaşan ve gün geçtikçe popülaritesini arttıran monoray sistemleri bulunmaktadır. Monoray, zeminden yükseltilerek trafikten soyutlanmış, tek bir ray (beton kiriş, çelik askı rayı) üzerinde kendi hattı boyunca yol alan toplu ulaşım sistemleridir.  Monoray trenleri tek bir kiriş üzerinde veya kirişe asılı olacak şekilde çalışmaktadırlar. Kiriş, genellikle betondur. Lastik tekerler çekiş gücü sağlayarak monoray treninin kiriş boyunca ilerlemesini sağlamaktadır. Yüksek kapasite, güvenilirlik ve konfor gibi özellikleri ile ön plana çıkmakta, kentsel ulaşımda yerlerini almaktadırlar. Kentleşme ile şehir merkezlerinde yeni yolların açılamadığı, yolların genişletilemediği alanlarda sadece zemine dikilen kolonları kadar yer kaplayan, refüj ve yol kenarlarına inşa edilebilen, yerden yükseltilmiş kolonlar üzerinde kendine has hat boyunca hareket eden, trafiğe engel oluşturmayan ve trafik yoğunluğundan etkilenmeyen sistem olarak bilinmektedir. Özellikle genişletilme imkanı olmayan kurulu yollar üzerine kısa zamanda inşa edilebilirliği ile tercih sebebidir. Aynı zamanda diğer raylı sistemler gibi büyük bir alt yapı gerektirmemesi ve kurulum maliyetinin alternatiflerine göre daha düşük olmasıyla diğer raylı sistemlerden ayrılmaktadır.

      Monoray, trafikle barışık bir şekilde tek bir kiriş üzerinde ve belirli bir hat boyunca kurulu olan, şehrin dar alanlarına bile inşa edilebilmesi mümkün olan ve diğer raylı ulaşım sistemleri kadar maliyet gerektirmemesi ile günümüzde kentsel alanlar için uygun görülen toplu ulaşım araçlarıdır. Öyle ki Çin’in Chongqing bölgesinde yer alan Liziba İstasyonu 19 katlı bir binada gerekli ses izolasyonu sağlanarak içerisinden geçecek şekilde tasarlanmıştır. Trenler binadan geçerken sadece 60 desibel -bir bulaşık makinesi kadar- gürültü üretiyor. Resmi rakamlara göre, binadan geçen metro trenlerinin fotoğraflarını çekmek için her gün yaklaşık 10.000 turist Liziba İstasyonu’na geliyor. (Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN))

Monoray Tekerlek Kullanimi      Monoray sisteminin kuruluşu diğer ulaşım sistemlerine göre daha kolay ve hızlıdır. Sistemin kuruluşu sırasında meydana gelen kazı ve dolgu çalışmaları ise yok denecek kadar azdır. İşletme maliyetinin düşük, daha çevresel ve güvenli oluşunun yanı sıra tek bir kiriş üzerinde hareket ederken kullandığı lastiklerle de dikkat çekmektedir. Teorik olarak ray teknolojisi emniyetli bir şekilde %10 eğimleri geçemezken lastik tekerlekli cer ile %15 ve daha yüksek eğimler emniyetle geçilebilir. Kullandığı tekerleklere de bağlı olarak Monoray sistemlerde taşıma sırasında oluşan gürültü diğer taşıma sistemlerine göre oldukça düşük seviyededir. Las Vegas Moronail’den alınan bilgilere göre her bir tren 4 aracın bir araya getirilmesi ile oluşmaktadır. Tren başına 32 klavuz lastik (kirişin yan tarafında), 8 yük tekerleği (kirişin üstünde), 4 direksiyon lastiği (kirişin yan tarafında) ve 4 yan lastik (kirişin yan tarafında)’den oluşmaktadır. Daha önce de belirtildiği gibi bu lastikler kirişlere tutunma oranını arttırmakta, eğimli ve dönüşün zor olduğu alanlarda trenin kolay hareket etmesini sağlamaktadır.

Monoray Istanbul Ornek 2      Monoray yerüstünden gitmesine bağlı olarak kazı ve dolgu çalışmalarını azaltmanın yanı sıra dökme betonların yerinde değil de şantiyelerde imalatının sağlanması ile çalışma alanı dar tutularak şehir içi ses gürültüsü, çevre kirliliği ve tamamen elektrikle çalışması sonucu sıfır emisyon kullanımı gibi birçok olumsuzluğun önüne geçilmesini sağlamaktadır. Sadece bu kiriş bloklarının ağırlıklarına bağlı olarak taşınması zahmetli olabilmekte ve uzun sürebilmektedir.

Walt Disney Monoray

Walt Disney World Resort – Orlando, Florida

      Yüksek ve az alan kaplayan bloklar üzerine inşa edilmesi minimum alan kullanımını sağlamaktadır. Monorayın bloklar üzerinde yüksekten hareket etmesi ve geçtiği güzergaha bağlı olarak sağladığı manzara ile turistik amaçlı kullanımı da arttırmaktadır.

      Sonuç olarak raylı sistemlerden olan monoray, İstanbul ile beraber düşünüldüğünde şehrin özellikle yeni yapılan Yeni İstanbul Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi yapıların kuzeye yapılması ile yerleşim alanlarının şehrin kuzeyine doğru planlı bir şekilde genişlemesi dikkate alınırsa, az alan kaplaması, tamamen elektrik kullanması ile sıfır emisyona sebep olması, gürültü azlığı, kazı çalışma ve maliyetlerinin azlığı, %15’lik eğimlere kadar inşa edilebiliyor olması, ulaşım ağının trafiği azaltmakla kalmayıp trafikle barışık bir şekilde kurulabilmesi  ile çevre dostu, ekonomik ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi olması da dikkate alındığında şehir ile barışık bir ulaşım ağının oluşturulması  sağlanmış olacaktır.

KAYNAKLAR;

  1. https://aygm.uab.gov.tr/uc-katli-buyuk-istanbul-tuneli
  2. https://www.avrasyatuneli.com/kurumsal/ne/hakkinda
  3. https://aygm.uab.gov.tr/avrasya
  4. https://havakalitesi.ibb.gov.tr/Pages/AirQuality
  5. https://www.metro.istanbul/YolcuHizmetleri/AgHaritalari
  6. http://www.otobus.istanbul/kurumsal/hakk%C4%B1m%C4%B1zda.aspx
  7. http://www.metro.istanbul/icerik/hakkimizda
  8. http://www.metro.istanbul/yolcuhizmetleri/yolcuistatistikleri
  9. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr
  10. https://tuhim.ibb.gov.tr/hakk%C4%B1m%C4%B1zda
  11. https://tuhim.ibb.gov.tr/%C4%B0statistiksel-bilgiler/ (İBB Ulaşım Raporu, 2017)
  12. https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/kurumsal/hakkimizda-215
  13. https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/gemiler
  14. https://www.belgemodul.com/sirket/1480/belgeler (BELBİM Faaliyet Raporu, 2019)
  15. https://www.iett.istanbul/tr/main/pages/istanbulda-toplu-ulasim/95 (İstanbul Toplu Ulaşımda Günlük Yolcu Sayıları, 2019)
  16. https://www.isbak.istanbul/akilli-ulasim-cozumleri/
  17. https://istac.istanbul/contents/11/raporlar_132345307519308779.pdf (İSTAÇ Faaliyet Raporu, 2019)
  18. https://ispark.istanbul/wp-content/uploads/2019/09/sayilarla-ispark.pdf (Sayılarla İSPARK İstatistikleri)
  19. https://ispark.istanbul/yilda-5-milyon-kisi-pr-kullaniyor/ (Park Et Devam Et Parklanma Alışkanlıklarını Değiştirdi, 30 Mayıs 2016, İSPARK Haberi)
  20. https://ibb.istanbul/News/Detail/35313 (İstanbul’da 44 Noktada “Park Et Devam Et” Uygulaması Hizmette, İBB Haberi)
  21. https://earthexplorer.usgs.gov/
  22. http://tkm.ibb.gov.tr/AnalyzeTools/analiz.aspx
  23. https://www.tomtom.com/en_gb/traffic-index/ranking/
  24. TÜİK (Mart 2020). Motorlu Kara Taşıt Sayısı İstatistikleri, Erişim Tarihi: 23.05.2020, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=33651
  25. TÜİK (Mart 2019). Motorlu Kara Taşıt Sayısı İstatistikleri, Erişim Tarihi: 23.05.2020, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30632
  26. TÜİK (Mart 2018). Motorlu Kara Taşıt Sayısı İstatistikleri, Erişim Tarihi: 23.05.2020, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27645
  27. TÜİK (Mart 2017). Motorlu Kara Taşıt Sayısı İstatistikleri, Erişim Tarihi: 23.05.2020, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24598
  28. TÜİK (Mart 2016). Motorlu Kara Taşıt Sayısı İstatistikleri, Erişim Tarihi: 23.05.2020, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21603
  29. https://www.lvmonorail.com/operations/
  30. https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2721747/Chinese-railway-runs-THROUGH-block-flats-stop-increased-property-prices.html
  31. https://news.cgtn.com/news/3d3d514e7751444f33457a6333566d54/index.html
  32. Evsel Nitelikli Arıtma Çamurlarının Stabilizasyonla Bertaraf Alternatifleri: İstanbul Örneği, Şenol Yıldız, Elif Yılmaz ve Esra Ölmez, YTÜ, TÜRKAY 2009 Türkiye’de Katı Atık Yönetimi Sempozyumu, 15-17 Haziran 2009, İstanbul
  33. Integrated Transport Plan, Hobsons Bay City Council, Ocak 2017
  34. Mustafa HAMURCU, Tamer EREN (2015b), “Monoray Ve Türkiye’de Potansiyel Uygulanabilirliği”, Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Kırıkkale, Transist 8. Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı. Pp. 410-419.
  35. Enfal Anıl ÇALIŞ, Monoray Ulaşım Sisteminin Özellikleri Ve Diğer Kentiçi Ulaşım Araçları İle Karşılaştırılması, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Dalı, Ulaştırma Mühendisliği Programı, Aralık 2016
  36. Mustafa HAMURCU, Tamer EREN (2016b), “Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri Kullanılarak Monoray Teknolojisi Seçimi” Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Kırıkkale, Transist 9. Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı, 1-3 Aralık, İstanbul.
  37. Yüksek T., Er A., Çağlar S., Sari İ., Süme V., “Fırtına Vadisindeki Turizm Faaliyetlerinin Sürdürülebilirliği İçin Ekolojik Bir Yaklaşım: Monoray ve Havadan Taşıma Sisteminin Kurulması”, DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu, TRABZON, TÜRKIYE, , vol.1, pp.515-528

2 Comments

  1. Muhteşem 👍

    1. Teşekkürler kanka. 😊

Bir Cevap Yazın...