Tableau’ya Giriş

Adem/ Eylül 15, 2020/ Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Coğrafya/ 1 Yorumlar

Tableau'ya Giriş

1. Tableau Nedir?

      Tableau, kullanım kolaylığı ve birden fazla ihtiyaca yönelik hazır modeller ile ürettiği hızlı çözümler nedeniyle yaygın olarak tercih edilen bir iş zekası ve analitiği yazılımıdır. Bünyesinde sunduğu Tableau Desktop, Tableau Server, Tableau Online ve Tableau Prep Builder gibi bir çok yazılım ile de çeşitli çözümler sunmaktadır. Tableau sadece kendi çözümlerini üretmekle kalmayıp kullanıcılara kendi çözümlerini üretmelerini de sağlamaktadır. (Ayrıntı için: GitHub)

      Öğrenimi oldukça basit olan programın eğitimleri yine tableau bünyesinde elearning.tableau.com üzerinden alabilir ya da alternatif olarak udemy ve youtube gibi platformlardan yararlanabilirsiniz. Akademisyen ve öğrencilere 1 yıllık kullanım Tableau tarafından ücretsiz sunulan bu eğitimi almak için;

  • Öğrenciler: Link
  • Akademisyenler: Link

      Tableau’nun vermiş olduğu 1 yıllık kullanım dolduğu zaman tekrar başvuru yapılabilmektedir.

2. Tableau Veri Tipleri?

      Tableau bağlamındaki bir veri kümesi (bazen veri kaynağı veya veritabanı olarak anılır), görselleştirmeler oluşturmak için kullanılan verileri içerir. Tableau’da gördüğünüz her çubuk grafik, dağılım grafiği veya çizgi grafiği, verileri sağlayan bağlı bir veritabanına veya elektronik tabloya sahiptir. 

      Aşağıda farklı veri kaynağı türleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

1. Hesap Tablosu (Spreadsheet): Microsoft Excel veya Google Tabloları gibi bir elektronik tablo, verilerini düz bir yapıda düzenler, bu da kayıtların tek veri satırlarında tutularak saklandığı anlamına gelir.
2. İlişkisel Veritabanı (Relational database): Her satıra benzersiz bir tanımlayıcı atanmış olarak verileri birden çok tabloda depolar. Kullanıcılar, Yapılandırılmış Sorgu Dili’ni (SQL) kullanarak farklı tablolardan verileri birlikte çeker. “İlişkisel” yön, farklı tablolar arasındaki mantıksal bir bağlantıyı belirtir.
3. Veri Bulutu (Cloud Data): Bazen kuruluşlar, şirket içi sunucuları desteklemek zorunda kalmamak için verilerini bulutta depolamayı tercih eder. Buna Amazon Web Services veya Microsoft Azure gibi yerlerde depolanan veriler dahildir.
4. Diğer bağlantı türleri: Tableau ayrıca .kml veya .shp gibi eşleme için uzamsal dosyalara ve R’de oluşturulan istatistiksel dosyalara bağlanır.



      Kullanıcıların Tableau ile eşleştirdikleri veri kümelerindeki verilere ait rol(matematiksel ölçüm ve boyutla ilgili nitelikler) ve türler(yazı, tamsayı, tarih vb.) otomatik olarak aktarılmaktadır.

      Tableau verileri okuduktan sonra her sütuna birer veri tipi aktarmaktadır. Atanan veri tipleri doğru değil ise ya da sütun adları yeniden adlandırılmak isteniyorsa kullanıcı tarafından değiştirilebilmektedir. 

      Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise Tableau’da yapılan herhangi bir değişikliğin orijinal veri  kaynağına yazılmıyor oluşudur. Değişiklikler bunun yerine bir Tableau Veri Kaynağı ya da .tds olarak adlandırılan bir Tableau dosyasında meta veri olarak saklanmaktadır.

      Altta kullanmış olduğum veri TÜİK tarafından açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2019 yılı sonuçlarıdır. Verimiz illere ait plaka, isim, cinsiyete göre nüfus ve toplam nüfus sütunlarından oluşmaktadır. Sütunlar incelendiğinde il adları string(yazı) olarak tanımlandığı ve diğer sütunların sayı olarak algılandığı görülmektedir.

       Gelin il sütunumuzun veri türünü illerin konumlarını otomatik olarak algılamasını sağlamak için coğrafi bir veri türü tanımlayalım.

      Veriler için gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra kullanıcılar grafikler oluşturmaya, verileri analiz etmeye ve bunları elektronik ve yazılı ortamda paylaşmaya hazırlamak için bir sayfa oluşturabiliriz.

      Coğrafi bir veri türü olarak belirtmiş olduğumuz için ilçe sütununda yer alan verilerimiz gayet basit bir şekilde, otomatik olarak konumlandırılmış oldular.

      Burada maalesef gözden kaçırdığımız bir şey var. Google’ın da “Dünyanın Coğrafi Merkezi” olarak kabul ettiği Çorum ilimiz yerinde değil. Bunu anlamanın kolay yolu haritamızın sağ alt köşesinde bildirim olarak gelen uyarıdır. Bu uyarı il adları sütunumuzda yer alan ve konumu tanımlanamayan öznitelik bilgilerimizin kaç adet olduğuna dair bir bildirimdir. Bunun çözümü sırasıyla;

1 Yorum

  1. Arcgis Online kesmedi simdide bunu mu çıkarttın 😂

Bir Cevap Yazın...